Twitter соопшти дека нападот доведе до огромна измама

Twitter соопшти дека нападот доведе до огромна измама

„Овој напад се потпираше на значаен и усогласен обид за заведување во заблуда на одредени вработени“

Твитер имаше невидениот напад на 15-ти јули што им овозможи на хакерите да располагаат со сметките и профилите на познатити.Сега на Твитер пишува дека неколку вработени потпомогнале за финишот да дојде во завршница.Додека Твитер не открива но тоа значи дека хакерите собработувале со вработените и се претставиле како колеги или членови на сопствениот тим за безбедност на Твитер и ги натерале да ги откријат ингеренциите што ги користат за пристап до внатрешните системи.

Компанијата не прецизираше како се случило тоа. Додека многу функции се вратија чекаме уште да се вратат компанијата  соопшти  дека засега има значително ограничен пристап до своите внатрешни алатки и ги подобрува методи за откривање и спречување на несоодветен пристап.Да потсетиме дека за време на нападот хакерите твитнаа измама од сметките на Твитер на претседателот Барак Обама,кандидатот за демократски претседател Jо Бајден,Тесла и извршниот директор на SpaceX,Елон Муск ко-основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс и многу повеќе.ФБИ веќе започна истрага за нападот па се надеваме наскоро ќе имаме и официјален извештај.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *