Amazon доби одобрение да лансира 3.000 сателити

Amazon доби одобрение да лансира 3.000 сателити

Деновиве  проектот Starlink на SpaceX ја започнува својата прва приватна бета програма во рамките на која десетици или стотици корисници на проба ќе добијат сателитски чинии за пристап до Интернет.

Засега стотици во блиска иднина илјадници нивни комуникациски сателити ќе орбитираат околу Земјата со што ќе се овозможи брза Интернет врска до најоддалечените агли на светот.

Проектот Kuiper на Амазон ќе се состои 3.236 комуникациски сателити ,проектот ќе биде во интерес на јавноста затоа што ќе донесе јасен пристап до Интернет за повеќе луѓе. Компанијата најавува дека, по оваа дозвола, ќе продолжи да ги инвестира своите ресурси и пари во Куипер.

 Тие веќе имаат подготвено над 10 милијарди долари за тоа .Сигналот на Купиер ќе ги опфати и приватните корисници и училиштата, болниците, компаниите и другите организации во региони каде што моментално не е достапна копнена Интернет врска.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.