Австралија:Google и Facebook прво да платат

Австралија:Google и Facebook  прво да платат

Австралија ќе ги принуди американските технолошки гиганти Фејсбук и Гугл  да ги платат австралиски медиуми за содржини со новости во обележје за заштита на независно новинарство кое ќе се следи низ целиот свет.Австралија ќе стане првата земја што ќе бара Фејсбук и Гугл да плаќаат за новинските содржини обезбедени од медиумските компании во рамките на системот за авторски права кој ќе стане закон оваа година.

По истрагата за состојбата со пазарот на медиуми и моќта на американските платформи австралиската влада кон крајот на минатата година им рече на Фејсбук и Гугл да преговараат за доброволен договор со медиумските компании за да ги користат нивните содржини.

Медиумските компании вклучително и News Corp Australia,News Corp на Руперт Мардок, лобираа ги принуди американските компании на преговарачката маса во услови на долг пад на приходите од реклами.За секои 100 австралиски долари потрошени за рекламирање преку Интернет во Австралија, со исклучок на класифицираните скоро една третина оди на Гугл и Фејсбук и други земји се обидоа и не успеаја да ги присилат технолошките гиганти.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *