Microsoft можно е да го купи Tik Tok од кинескиот ByteDance

Microsoft  можно е да го купи Tik Tok од кинескиот ByteDance

Претседателот Трамп планира да нарача кинески ByteDance сопственик на хит апликацијата.Апликацијата повеќе е од безбедносните проблеми на САД во врска со нејзината кинеска сопственост.По првичните вести дека Мајкрософт е во преговори за купување на кинеската социјална мрежа.Самиот TikTok не е достапен во Кина и кинеските корисници наместо тоа користат Douyin,слична апликација во сопственост на ByteDance.

Иако малку се знае за тоа што би можело да значи таквата продажба или дали претседателот навистина би имал каква било улога, настанот ќе испрати огромни бранови низ технолошкиот свет.

TikTok е еден од единствените значајни надворешни конкуренти за социјалните мрежи со седиште во САД, како YouTube и Facebook.TikTok направи голем стратегиски потег во таа насока овој мај, ангажирајќи го извршниот директор на Дизни, Кевин Мајер, како извршен директор на TikTok и COO на ByteDance.

TikTok неодамна се најде под зголемена контрола на владата, при што претседателот изрази интерес да ја забрани апликацијата целосно во САД Овој месец, кампањата на о Бајден бараше од своите вработени да ја избришат апликацијата како од работните, така и од личните уреди.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.