Ултравиолетовата светлина им дава на астрономите нови надежи за мистериозни Sвездени ерупции

Ултравиолетовата светлина им дава на астрономите нови надежи за мистериозни Sвездени ерупции

Белите џуџиња експлодираат под одредени услови а причините за овие настани остануваат мистериозен процес.Сепак откривање на ултравиолетова светлина од една од овие експлозии би можело да помогне да се одговорат на прашања во врска со овие sвездени ерупции.

Ова е само втор пат да се забележи таков проток на енергија од астрономите за време на еден од овие настани.Исто така може да му помогне на истражувачот подобро да разбере формирање на тешки елементи  како што е железо  како и да се погледне во една од најголемите мистерии на Универзумот  а тоа е темната енергија.УВ-блицот ни кажува нешто многу специфично за тоа како експлодирала ова бело џуџе.

Со текот на времето експлодираниот материјал се оддалечува подалеку од изворот.Како што тој материјал е слаб можеме да видиме подлабоко и подлабоко.После една година, материјалот ќе биде толку тенок што ќе видиме сè до центарот на експлозијата рече астрофизичарот од Северозападниот универзитет Адам Милер, кој го водеше истражувањето.Милиони години од сега, нашето сонце ќе стане бело џуџе во последните денови, иако нема да експлодира како пар настани што неодамна ги видоа астрономите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *