Amazon се натпреварува со SpaceX

Amazon инвестираше 10 милијарди долари за да се натпреварува против SpaceX

Amazon доби одобрение од САД за лансирање на 3.236 сателити на ниска орбита од Земја за својата планирана услуга за широкопојасен интернет „Project Kuiper“.

Налогот на Федералната комисија за комуникации со кој се одобрува апликацијата на Амазон беше објавен во четвртокот.Амазон во блогот објави дека ќе инвестира повеќе од 10 милијарди американски долари во проектот.

Планираните сателити би орбитирале на надморска височина од 590км, 610 км и 630 км, дозволувајќи им на латентите далеку пониски од традиционалните сателитски услуги кои користат геосинхрони орбити од повеќе од 35,000 км.

Тоа е слично на Starlink на SpaceX, но SpaceX е многу подалеку, бидејќи лансираше околу 600 сателити и се подготвува да започне бета-проба со клиенти.

Според FCC, системот Куипер ќе биде распореден во пет фази, со започнување на услугата откако ќе бидат лансирани првите 578 сателити.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.