Балон со хелиум и дијаметар од 150 метри ќе се искачи 40километри

Балон со хелиум и дијаметар од 150 метри ќе се искачи 40километри

НАСА започна со работа на нова мисија АСТРОС која за прв пат ќе има за цел во стратосферата над Антарктикот да испрати огромен балон телескоп со дијаметар од 2,5 метри.

Со цел да се набљудува невидливата светлина од стратосферата до човечкото око НАСА планира да испрати нов 2,5-метарски телескоп над Антарктикот кон крајот на 2023 година.Но тоа нема да биде класичен вселенски телескоп на сателит,туку ќе го искачи на висина од 40 километри.

Овој балон откако ќе ја достигне посакуваната висина ќе биде во дијаметар од 150 метри.Балонот исполнет со хелиум ќе носи гондола на која ќе биде поставен телескопот, како и неговите огледала,леќи и детектори за инфрацрвена светлина Целиот склоп ќе се лади со течен хелиум до -268,5 ° C што е клучно за инфрацрвените набудувања.

Балонот а се планира за 3-4 недели да помине два или три круга околу Јужниот пол.Мисијата ASTHROS вели дека тоа ќе трае околу три недели  ќе се набљудува инфрацрвена светлина од двата региони на Млечниот пат каде се формираат sвездите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.