Кинеската сонда на Марс ја заврши првата корекција на орбитата

Кинеската сонда на Марс ја заврши првата корекција на орбитата

Успешно ја спроведе својата прва орбитална корекција.Сондата ја заврши корекцијата на орбиталата во Пекинг откако неговиот 3000N мотор работеше 20 секунди.Леташе околу 230 часа во вселената патувајќи три милиони километри оддалеченост од Земјата до моментот на првата корекција на орбитата.

Сите негови системи беа во добра состојба.Перформансите на моторот 3000N во орбитата беа потврдени истовремено со корекција на орбиталата.Сондата се сликаше на Земјата и Месечината на оддалеченост од 1,2 милиони километри нема обележување на патиштата како референца во вселената.Летот е претежно без напојување и трае долго време.

Истражувачите за мисијата на летање треба да го спроведат орбиталната контрола на сондата според стратегијата за да обезбедат дека сондата секогаш лета во однапред одредена орбита.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *