Комарци, Дали го носат коронавирусот?

Комарци, Дали го носат коронавирусот?

Во моментов на коронавирус (COVID-19) е на ум на сите во многу земји но пополека се намалува ширењето на вирусот.За многу земји ширум светот летото веќе е започнато што значи една работа … комарците се вратија.Како познати носители на болести некои луѓе се прашуваат дали комарците можат да шират коронавирус на луѓето?Комарците не го пренесуваат коронавирусот  уверуваат повеќе научни и здравствени центри во светот.

Лоренс Стенбери, директор на Институтот за глобално здравје при Колеџот Вагелос во Њујорк, изјави дека при истражување, нивните научници се обиделе да заразат комарци со коронавирус, но не успеале.Комарците имаат некои вируси кај нив но апсолутно, нема докази дека можат да се заразат со новиот коронавирус или пак дека можат да го пренесат.


И според Светската здравствена организација нема податоци или докази дека коронавирусот се пренесува преку комарец.Но, треба да се има предвид дека тие можат да пренесат некои други заразни болести.Меѓу нив се западнонилската треска,вирусот зика и денга-вирусот.Затоа според неа е важно просторот во кој живеат луѓето да не биде подложен за размножување на комарци

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.