Мистериозни откритија што оставиле дури и археолозите збунети

Мистериозни откритија што оставиле дури и археолозите збунети

Археолозите не секогаш се соочуваат со обични откритија. Понекогаш и тие се сопнуваат на нешта што се доста збунувачки и збунувачки. Еве  ги најчудните откритија што допрва треба правилно да се истражуваат.

The Voynich Manuscript***Ракописот „Војних“

Наречен по Вилфрид Војних кој го купил мистериозниот кодекс уште во 1912 година.Сепак, никој не може да ја идентификува личноста зад рачно напишаниот артефакт што е напишано на непознат јазик.Покрај нечитливиот текст  украсен е со илустрации на неидентификувани растенија и предмети.Секако ракописот стана извор на постојано развивачки теории на заговор.Последното тврди дека е создадено како софистицирана практична шега. Како и да е тоа е пишувањето на 240 страници на текст со помош на сложениот систем на знаци.

Камени сфери на Костарика

Сè уште се смета за една од нерешените светски археолошки мистерии скоро беспрекорни сферични камења за прв пат беа пронајдени во Делик Делта на Костарика во текот на 1930-тите.Стотици повеќе се откриени низ целата земја.Сместејќи во големина од неколку сантиметри до над 2 метри во дијаметар сферите предизвикаа бројни митови и шпекулации.Научниците сè уште не знаат со сигурност која е целта на овие мистериозни полирани орбити.

Mount Owen Moa “Монт Овен Моа”

Во 1986 година, група археолози откриле огромна канџи-слична на диносаурус кога копале во голем пештерски систем на Монт Овен во Нов Зеланд. Канџата сè уште беше недопрена со мускули и лушпеста кожа прикачена на неа. Подоцна, експертите потврдија дека тоа е подножје на сега изумрената птица моа. Видот исчезна пред околу 2000 години. Моас биле огромни птици со тежина до 12 стапки и тежина до 250 кг. За жал, тие се наоѓале во лов на истребување од нашите први предци.

Nazca Lines “Нацка линии”

Необичното формирање бели линии што може да се видат и ценат само од небото, останува една од најголемите енигми во светот. Целта на трапезоидните елементи, чудни симболи, растителни структури, слики од птици и непрепознатливи astsверови гравирани во огромна скала, сè уште не е позната. Научниците проценија дека линиите ги создале Индијанците од Наска меѓу 500 B.C и 700 A.D, што значи дека овие антички цртежи остануваат непроменети повеќе од 2500 години. Theубителите на теориите на заговор сметаат дека линиите во пустината Наска биле создадени како огромен аеродром за вонземјаните.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.