Научниците бараат враќање на квантен компјутер

Научниците бараат враќање на квантен компјутер

Ова претставува важна пресвртница и нов револуционерниот начин на обработка на податоците.На квантен компјутер,не е проблем да се симулираат процеси што се одвиваат наназад по временската рамка,дел од овој проект на науцниците на Лос Анџелес кои беа во можност враќање во минатото на квантен компјутер.Тие испратија квантни парчиња назад во времето во симулирано минато каде што еден од нив беше значително оштетен.

 Но кога ги вратија во сегашноста скоро ништо на нив не се смени.Ова ги тера овие физичари да заклучат дека дури и ако како и во некој филм на научна фантастика патувавме во минатото и направивме некои промени таму, не би можеле да го смениме денешниот свет.NASA и Google веќе работат на квантен компјутер „D-Wave Two system“ кој е вреден 10 милиони долари.

Квантното компјутерско достигнување во секојдневието би дошло како надградување на класичните компјутери.Со заменување на брзината на општите процесори со квантни, би се овозможило вршење важни работи, како создавање нови материјали, дизајнирање нови лекови на молекуларно ниво, оптимизирање финансиски инвестиции и забрзување на испораката на пакетите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.