Русија ги забрани криптовалутите

Русија забрани плаќање со криптовалути

Законот предвидува од 2021 година да се извршувааат трансакции со дигитални финансиски средства, но се забранува употребата на криптовалутите како средство за плаќање.

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон со кој се забранува плаќање со криптовалути во Русија.

Документот од 107 страници беше објавен на официјалниот интернет портал за правни информации.

Документот ги регулира односите што произлегуваат од издавањето, пресметката и прометот со дигиталните финансиски средства.

Законот исто така забранува рекламирање на дигитална валута како начин на плаќање. Граѓаните можат да станат сопственици на дигитални финансиски средства (токени), но само доколку се создадени во рамките на руското законодавство.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.