Facebook ја отстрани објавата на Трамп за коронавирус

Во интервјуто на Доналд Трамп тврди дека децата се „скоро имуни“ на КОВИД-19. Доказите сугерираат дека ова не е точно. Трамп исто така посочи дека училиштата треба да се отворат бидејќи вирусот  ќе замине. Видеото потоа беше споделено на Фејсбук страницата на претседателот. Социјалната мрежа одлучи дека ова ги прекршило упатствата за содржината за дезинформации и го отстранило објавувањето.

Тоа е едно од ретките периоди кога социјалната мрежа дејствуваше на едно од објавите на претседателот. Портпарол на Фејсбук  изјави дека видео вклучува лажни тврдења. Претседателот кажа факт дека децата се помалку подложни на коронавирусот.

Дали Фејсбук бил оправдан зависи колку лабаво толкувате „скоро имун“. Децата имаат тенденција да имаат помалку сериозни симптоми од другите групи. Степенот до кој децата можат да го шират вирусот е нешто што истражувачите сè уште го сфаќаат но неодамнешните студии покажуваат дека можеби ќе можат да го шират вирусот повеќе отколку што претходно се верувало.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *