Intel и MediaTek ќе направат 5G лаптопи подостапни

Intel ќе објави 5G лаптопи по ефтина цена

Intel се откажа од можноста да направи 5G модеми за паметни телефони и ги насочи своите напори на лаптопите.

Сепак, се појавија проблеми што и овозможија на AMD да започне агресивно да го проширува својот пазарен удел на штета на компанијата.

Компанијата има развиено стратегија за постепено враќање на изгубениот терен на штета на AMD. Сега разбравме дека Intel постигна стратешки договор со MediaTek, чија цел е да го прошири влијанието на компанијата меѓу лаптопите.

Првиот заеднички производ е наречен MediaTek T700 и е 5G модем кој наскоро ќе дебитира во реални производи на пазарот.

Intel ќе посвети посебно внимание на оптимизацијата на хардверот за новата генерација на high-end процесори.

Според официјалните податоци, MediaTek T700 ја поддржува технологијата Sub-6 5G и ќе им овозможи на уредите да остваруваат независни разговори на 5G мрежа за која не е потребна 4G LTE конекција.

MediaTek ветува дека ниската потрошувачка на енергија ќе биде предност за лаптопите кои користат T700, ова е важен фактор што ќе обезбеди долг век на траење на уредите.

На овој начин, корисниците наскоро ќе имаат разновиден избор на лаптопи кои имаат хардвер 5G и можат да остваруваат повици на мрежите со технологијата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *