Сателитите откриваат скриени колонии на императорот пингвини

Сателитите откриваат скриени колонии на императорот пингвини

Сателитските снимки откриле 11 нови колонии на пингвини на Антарктикот, според новите истражувања од средата кои сугерираат дека глобалното население е до 10 проценти поголемо отколку што се сметаше порано.

Тешко се изучуваат бидејќи нивното живеалиште на Антарктикот е исклучително оддалечено,а температурите може да се спуштат до минус 50 Целзиусови степени.Откриени се 11 колонии со што вкупниот број на колонии на целиот континент е 61.

Истражувачите велат дека повеќето од новооткриените колонии се на локации што би можеле да исчезнат како резултат на климатските промени.Императорите се најголем светски вид пингвин дојдоа до светска слава со документарецот од 2005 година, „Марш на пингвините“, прикажувајќи го нивното годишно патување низ ледените отпадоци 

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *