SpaceX лансираше ракета со интернет сателити

SpaceX лансираше ракета со интернет сателити Starlink

Starlink е нова генерација сателитски систем којшто, ако успешно заработи, може да обезбедни широкопојасен пристап до интернет за многу луѓе низ целиот свет.

Претходната партија од 58 сателити беше испратена во орбитата на 13 јуни. Покрај сателитите, ракетата треба да изнесе две мали вселенски апарати за далечинско сондирање на Зeмјата Global-5 и Global-6 на американската компанија BlackSky.

7 август 2020 Ракетата носач Falcon 9 денеска успешно стартуваше со партија од 57 сателити за распоредување на мрежа за глобално интернет поврзување наречена Starlink.

Ова денеска го соопшти компанијата SpaceX на Elon Musk. 

Стартот се случи во 1:12 по источно американско време (7:12 централно европско) од Канаверал на Флорида.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.