Трамп потпиша наредби за забрана на американскиот бизнис со сопственикот на „TikTok“ ByteDance и WeChat на Tencent

Трамп потпиша наредби за забрана на американскиот бизнис со сопственикот на „TikTok“ ByteDance и WeChat на Tencent

Претседателот Доналд Трамп во четвртокот потпиша извршна наредба за забрана на трансакции со ByteDance, матичната компанија на популарната апликација TikTok. 

Белата куќа исто така објави дека потпишал сличен налог за забрана на трансакции со WeChat, апликацијата за пораки во сопственост на Tencent која е сеприсутна во Кина,но има многу помало присуство од TikTok во Соединетите држави, каде се користи главно од членови на Кинеска дијаспора.

Двете нарачки ќе стапат на сила за 45 дена,но извршните наредби се нејасни и збунувачки. Исто така, сè уште е неизвесно како извршните наредби ќе влијаат врз работењето на апликациите во САД.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.