Вашите коски се направени од експлодирани ѕвезди

Вашите коски се направени од експлодирани ѕвезди, велат научниците

Според новите истражувања, половина калциум во нашиот универзум потекнува од „супернова богата со калциум“. Тоа значи дека нештата од кои се создадени забите и коските се, во суштина, остатоци од мртви sвезди што исчезнале одамна.

„Овие настани се толку малку по бројни што никогаш не сме знаеле што произведува супернова богата со калциум“, рече Вин Jacејкобсон-Галан, дипломиран студент во Northwestern.

„Набљудувајќи што сторила оваа ѕвезда во последниот месец пред да го достигне својот критичен, бурен крај, ние се спуштивме во место претходно неистражено, отворајќи нови патишта за учење во минливата наука“, додаде Јасејкобсон-Галан.

Екстремно светла случка околу 55 милиони светлосни години од Земјата го привлече вниманието на меѓународната заедница за астрономија во април 2019 година.

Астрономите беа толку брзи што многумина ја забележаа суперновата само десет часа по експлозијата.

Како што се испоставува, експлозијата предизвика огромна количина на калциум. „Не беше само богат со калциум“, рече Маргути. „Тоа беше најбогатиот од богатите“.

Тие го фатија настанот само на време за да заклучат дека е најмногу калциум досега забележан дека се испушта од еден настан.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *