Google ќе снабдува сензори и процесори од Samsung

Google гледа преносни уреди како деловна можност што може да генерира стабилен приход

Google гледа преносни уреди како деловна можност што може да генерира стабилен приход за компанијата на долг рок. Wear OS е оперативен систем развиен како алтернатива на Apple Watch и нивните планови не се ограничени на софтвер.

Google го купи Fitbit за 2,1 милијарди долари, што е јасен показател за желбата на Google да биде повлијателен фактор меѓу преносните гаџети.

Компанијата веќе одржува разговори со еден од најголемите производители во индустријата, Samsung, за идно партнерство. Според податоците на ETNews, Google веќе поставил нарачки за мобилни чипови од корејскиот гигант.

Ова е сосема друг хардвер, кој е сензор за следење на движењето на телото. Функција која е погодна за паметни часовници, фитнес-trackers и други слични уреди.

Google веќе подолго време експериментира со идејата за паметни сензори во преносни уреди, како што е технологијата за бесконтактен Project Soli. Стекнувањето на Fitbit исто така ќе придонесе за забрзан развој на нови хардверски иновации.

Google сега има модифицирано чипови во своите уреди како што се Titan M и Pixel Visual Core за извршување на специјализирани задачи од паметните телефони на Pixel. Нема да биде изненадувачки ако Google подготви премиера на сопствениот смарт часовник.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *