Руската вакцина против COVID-19

Руската вакцина против COVID-19

Корона вирусот цел свет го загризува па после Америка се и РусијаРуската вакцина која ја направил центарот Гамалеј ќе биде регистрирана на 12ти август, а први ќе ја примат медицинските работници и постарите жители на земјата.

Вакцината ќе биде регистрирана на 12ти август. Сега е во тек последната, третата фаза на тестирањето. Во тестирањето учествувале 38 доброволци. Испитувањето на вакцината е многу важно. Треба да сфатиме дека вакцината мора да биде безбедна. Прво ќе се вакцинираат медицинските работници и постарите лица.

Можно е да се оцени ефикасноста на вакцината дури кога ќе се формира имунитет во популацијата. Министерот за здравство во Русија соопштил дека масовното вакцинирање против вирусот корона во Русија е планирано за октомври.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *