САД и објави војна на „TikTok“ бидејки не може да се справи со вистината

Големата приказна Трамп потпишува налози за забрана на американскиот бизнис ТикТок сопственик ByteDance и WeChat ќе стапат на сила за 45 дена специфичното влијание е нејасно бидејќи секретарот за трговија очигледно нема да идентификува трансакции. Па единственото прашање што вреди да се размисли е зошто ова е важно за Американци  поточно дали треба да се плашиме од кинески апликации како TikTok?

Во јули Демократскиот национален комитет  издаде предупредувања до персоналот во кампањата да не го користат TikTok на нивните работни телефони,наведувајќи колку се собрани податоците .

TikTok не собира многу лични податоци но не е ништо повеќе од она што го собираат Фејсбук и другите социјални мрежи.Разликата помеѓу TikTok и Facebook е во тоа што имаме голема транспарентност во процесот со кој Фејсбук ги дава вашите информации на различни влади.Дали Фејсбук е подобар, полош или ист како TikTok?“е повеќе или помалку исти како „Дали САД се подобри, полоши или исти како Кина?“

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *