Торнадо врменски феномен

Торнадо врменски феномен

Просечното торнадо  главно безопасен циклон на воздухот што го поврзува облак од бура над и површината на Земјата подолу  има животен век од само неколку минути.

Најлудите торнада може да трае со часови и со брзина да достигне до 300 милји на час. За да бидат подготвени за овие моќни пресврти метеоролозите поминале со децении истражувајќи ги причините. Торнадо врти колона на воздухот во нејзиниот центар наречена вител расте во големина испуштајќи ладен сув воздух кон земјата.

Со доволно притисок и тежина од спуштањето на ладниот воздух,облакот за забрзување е принуден да се спушти на земја и официјално се прави торнадо. Метеоролозите можат да издадат предупредувања и сигнали со системите за надгледување на временските услови, како што се радарите. Користат технологија слична на ехолокацијата што ги рефлектира пулсот на водената пареа во воздухот за да ја забележат брзината и движењето на невремето.

Највисок процент на торнада се јавува во Северна Америка, која има просечно 750 торнада годишно. Повеќето торнада во Северна Америка се случуваат во Големите рамнини на Соединетите Држави, каде комбинацијата на топли ветрови од Мексиканскиот Залив и студените ветрови од Канада создаваат идеални услови за нивно формирање.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.