Изградба на подобар систем за предупредување од торнадо

Изградба на подобар систем за предупредување од торнадо

Торнадите се гласни.Предвидувањата сè уште се потпираат на толкување на радарот и старомодни извештаи за сведоци на очевидци на торнада на земја.И брзината на торнада се движи од 60 милји на час,слушајќи звуци со ниска фреквенција торнадо што го прави кога започна да се формира,научниците се надеваат дека ќе изградат подобар систем за предупредување.

Во 1970-тите, научниците од Колорадо започнале со истражување на инфрацрвени и геофизички потписи.По Договорот за забрана за нуклеарно тестирање во 1963 година беше избран како еден од четирите методи за откривање на нелегални тестови за нуклеарно оружје.Истражувачите користеле микрофони за да соберат шокантни бранови дадени од аурора бореалис,при што експлодираат метеори во атмосферата.Тие дури го искористиле за откривање на звуците на океанските бранови кога се судираат едни со други, што еден ден би можело да помогне во следењето на интензитетот на ураганите. 

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *