Планетата Церера е океански свет

Џуџе Планетата Церера

Според ново истражување објавено неделава, ова е едно од најинтересните места во Сончевиот Систем.

Церера е најголемото тело во астероидниот појас помеѓу Марс и Јупитер и единствената џуџеста планета во орбитата на Нептун.

Истражувачите анализирале податоци од мисијата „Дон“ на НАСА, која стигнала до 35 километри од површината на Церера, а особено се фокусирала на кратерот кој е стар 20 милиони години.

Новите податоци покажуваат дека Церера била активна во историјата. Веќе беше познато дека на Церера има вулкани од мраз и криовулканска активност, најмногу поради присуството на соли на натриум карбонат на површината.

Откриле остатоци од хидрохалит или хидриран натриум хлорид во кратерот. Ова е прво откривање на хидрохалит надвор од Земјата. Истражувачите додаваат дека состојката би можела да дехидрира за помалку од 100 години.

Според истражувачите, податоците покажуваат дека Церера спаѓа во групата планети што се нарекуваат океански светови. Тоа не значи дека има вода насекаде на површината на Церера, туку покажува дека има океани под површината.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *