Галаксија слична на Млечниот Пат се најде во длабоки вселенски загатки астрономи

Галаксија слична на Млечниот Пат се најде во длабоки вселенски загатки астрономи

Пред дванаесет милијарди години кога целиот простор беше само универзален бебешки универзум една млада галаксија која потсетува на Млечниот Пат се разгореше длабоко во космосот.

Астрономите честопати размислувале за овој ран универзум како хаотичен,екстремен амбиент каде галаксиите се нестабилни и насилни.Новите истражувања покажуваат дека претпоставките може да бидат неточни,обезбедувајќи нов увид во тоа како се формираат галаксиите.

 Набљудувањата направени од Чилевата Атакама голем милиметар субмилиметарска низа на SPT – S J041839–4751.9 или SPT0418-47 за кратко покажуваат дека галаксијата за новороденче има карактеристики слични на оние на наш позрел Млечен пат.

Ова покажува дека структурите што ги набудуваме во блиските спирални галаксии и во нашиот Млечен пат веќе биле на место пред 12 милијарди години.Младата галаксија нема да прерасне во спирална галаксија од Млечен Пат, како оние со кои денес сме запознаени.

 Наместо тоа истражувачите веруваат дека тоа ќе стане елипсовидна галаксија како Месиер 87,каде што беа заробени првите слики од црна дупка .

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *