Биопринтен робот може да ги лекува раните на желудникот одвнатре

Биопринтен робот може да ги лекува раните на желудникот одвнатре

Науката во чекор со технологијата оди се понапред.Отворените рани на желудникот може да бидат сериозни ако не се лекуваат бараат операција.Во не толку далечна иднина можно е дека мал робот може да биопринт нови клетки на такви повреди … одвнатре во телото.

Додека веќе слушнавме за биоптринтерите дизајнирани да помогнат во зараснување на раните уредите обично се прилично големи,а со тоа се ограничени на употреба на надворешни повреди.Kинескиот универзитет неодамна се обиде да го промени тоа тој развил прототип змија-како робот што може да биде ендоскопски вметнат во стомакот на пациентот.

Го тестиравме системот со биолошки модел на човечки стомак и ендоскоп,вметнување и печатење на процесот. клетки и санирање на рани,стабилно размножување,што укажува на добра биолошка функција на клетките во скелетите со печатено ткиво.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *