„Црната џуџе супернова“може да биде последниот настан во универзумот

„Црната џуџе супернова“може да биде последниот настан во универзумот

Според теоретски физичар Matt Caplan пресмета дека може да биде последниот интересен настан што некогаш ќе се случи експлозиите на sвездите наречени црни џуџиња кои дури и не постојат.

Крајната судбина на универзумот сè уште е на расправа,но една од водечките хипотези е дека таа ќе претрпи „топлинска смрт“.Во суштина, сите sвезди ќе се оладат и ќе изгорат,црните дупки ќе испарат,а бескрајната експанзија на универзумот ќе ја истегне ткаенината на реалноста досега што преостанатите субатомски честички ретко ќе имаат шанса да се галат во парсек од едни со други.

Пресметано е дека овој процес ќе трае трилиони години бидејќи самиот универзум е стар 13,4 милијарди години,научниците не очекуваат да постојат црни џуџиња уште.Најстарите познати бели џуџиња сè уште сјаат светло.

Црно џуџе за да оди супернова ќе го стори тоа околу 10 32 000 години во иднина.Тешко е да се замисли што следува после тоа.Црното џуџе супернова може да биде последната интересна работа што се случи во универзумот.Можеби тие се последната супернова досега.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *