Премиерата на Google Fuchsia се приближува

Премиерата на оперативниот систем Google Fuchsia се приближува

Андроид не е единствениот оперативен систем на Google.

Други платформи на компанијата се Wear OS за часовници, Android Auto за автомобили и Chrome OS за буџетски лаптопи.

Технолошкиот гигант, исто така, долго време работи на друг проект наречен Fuchsia OS.

Долготрајна идеја на Google е овој оперативен систем да го направи иднината на Android и Chrome OS, но транзицијата ќе трае со години.

Податоците потврдуваат дека Google активно инвестира во Fuchsia OS и се приближува кон официјалната премиера на софтверот.

Оваа сертификација е поврзана само со дел од оперативниот систем и само другите компоненти ќе бидат регулирани со Bluetooth SIG.

Единствената друга карактеристика што е содржана во документите на компанијата е поддршката на Bluetooth 5.0. Последниот пат кога Fuchsia OS се појави во базата на податоци за сертификација беше пред две години.

Fuchsia OS е различен од Android и Chrome OS, бидејќи не се заснова на Linux, а компанијата наскоро ќе објави детали за напредокот на платформата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.