Хеликоптерот за генијалност Марс на НАСА ги наполни своите батерии во летот

Хеликоптерот за генијалност Марс на НАСА ги наполни своите батерии во летот

Perseverance rover на пат кон Црвената планета пионерскиот хеликоптер ќе се снабдува со енергија за прв пат во меѓупланетарниот простор како дел од системскиот тест.

Хеликоптерот доби дополнение и надополнување на својот електроенергетски систем една недела по скоро седуммесечното патување на Марс во роверот.Ова е првпат хеликоптерот да биде вклучен и неговите батерии да се наполнат во вселената.

За време на осумчасовната операција беше анализирана изведбата на шестте литиум-јонски батерии на ротирачкото крило.Проектот утврди дека ниската состојба на полнење е оптимална за здравјето на батериите додека крстарење со Марс.

Ова беше огромна пресвртница бидејќи беше наша прва можност да ја вклучиме генијалноста и да ја тестираме нејзината електроника во лабораторијата за погон на млазови на НАСА во Јужна Калифорнија.

Малото возило ќе има експериментален прозорец за тест за летање во траење од 30 дена на Марс.Хеликоптерот од 2 килограми е во комбинација на специјално развиени компоненти и делови.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.