Huawei Kungpeng е најбрзиот процесор до сега

Побрз е од Intel Core i9-9900K

Специјалистите на Huawei работат на модифициран процесор ARM, кој понатаму го развива концептот „3-5-2“ за замена на странски хардвер од јавната инфраструктура во земјата до 2022 година.

Спроведувањето на овој проект значи дека Кина ќе престане да снабдува хардвер од надворешни компании, бидејќи тие самите ќе ги создадат сите потребни компоненти.

Кинескиот производител веќе има прототипови на 24-јадрен процесор за компанија која е базирана на архитектури на АRМ.

Името на шифрата на десктоп компјутерот е „Pangu“ и ќе биде опремено со Kungpeng 920 3211K, кој е BGA модул со големина од 60х75 милиметри и е прикачен на матичната плоча.

Поддршка до 64 GB RDR RAM меморија, која работи на 3200MHz, како и три слотови за експанзија на PCle 3.0 (една порта за x16, една x4 и една x1 порта). Опциите за складирање вклучуваат два слотови М.2 и шест порти на SATA 3.0.

Основниот модел на серијата ќе биде достапен во окта-јадро конфигурација и се нарекува Kungpeng 920 2249K. Овој модел има 16 GB RAM меморија и 256 GB DTST SSD и Yeston RX 550 видео картичка.

Huawei Kungpeng 920 покажува подобра изведба на некои тестови од Intel Core i9-9900K. На пример, процесорот го комплетира Blender BMW за 11 минути и 47 секунди наместо 16 минути и 45 секунди од својот конкурент.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.