НАСА го поставува 23 октомври како датум на започнување за првата оперативна мисија на екипажот Dragon-Spaceflight Now

НАСА го поставува 23 октомври како датум на започнување за првата оперативна мисија на екипажот Dragon-Spaceflight Now

Првиот оперативен лет на вселенското летало „SpaceX Crew Dragon“ е предвидено да полетува од вселенскиот центар во Флорида на 23 октомври.Crew Dragon требаше да биде лансиран кон крајот на септември но НАСА објави дека лансирањето ќе биде одложено до 23 октомври за подобро да се вклопи во зафатениот распоред на Меѓународната вселенска станица за екипаж и карго пратки.

Вселенското летало ќе полета околу 5:47 часот за да се искачи на орбитата пред зори.Времето на лансирање лесно може да се прилагоди ако орбитата на Меѓународната вселенска станица се промени како резултат на отпорност на воздухот и можни маневри на рестартирање.

SpaceX потпиша договор со НАСА за најмалку шест мисии на ротација на екипажот по сертификација како вселенска станица до 2024 година.

Екипажот ќе се сосотои од астронаутите на НАСА Шенон Вокер-специјалист за мисија; Виктор Гловер-пилот и Мајк Хопкинс-командант на змејот на екипажот  и астронаутот -JAXA Soichi Noguchi специјалист за мисија.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *