Телескопот Hubble ја открива причината за мистериозното затемнување на Betelgeus

Телескопот Hubble ја открива причината за мистериозното затемнување на Betelgeus

Околу 640 светлосни години подалеку.Астрономите се збунети од неговата мистериозна замореност на  Betelgeus-црвена супергенијална sвезда.

Благодарение на набудувањата од Hubble Telescope на НАСА можеби знаеме зошто.

 На настанот научниците на Хабл го користат телескопот за да го набудуваат Betelgeus за да разберат зошто sвездата полека затекнува.

Betelgeuse е огромна ѕвезда околу 700 пати поголема од нашето сонце.Ако го испуштите во нашиот сончев систем тоа ќе беше Меркур,Венера,Земја, Марс различните светови на астероидниот појас.Целиот и Јупитер исто така ќе завршат како закуска. И некаде во следните 100 000 години ќе се постигне крајот на неговиот животен циклус. 

Графика на НАСА покажува како облак од прашина може да го зафати погледот на Betelgeus.Набљудувањата со Hubble Telescope го сугерираат овој материјал кој беше два до четири пати посветл од нормалната осветленост на ѕвездата а околу еден месец по избувнувањето јужниот дел на значително се затемни.

Како и да е Betelgeuse сè уште делува чудно.Повеќе набудувања ќе бидат направени кон крајот на август кога ѕвездата се враќа на ноќното небо и повторно ќе може да ги види телескопите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *