Фосилизираното око на мало античко морско суштество е скоро идентично со оној на модерната пчела, открива студијата

Фосилизираното око на мало античко морско суштество е скоро идентично  со оној на модерната пчела, открива студијата

Фосилизираното око на изумрено морско суштество кое живеело пред 429 милиони години за прв пат го анализирале научниците. 

Фосилизираното око на изумрено морско суштество кое живеело пред 429 милиони години за прв пат го анализирале научниците. 

Во Чешка во 1846 година досега не е анализирана во детали. 

Анализата на фосилизираните остатоци открива дека античкото суштество по име Аулакополпура koninckii имал примитивна форма на сложено око.Се состоело од ситни визуелни ќелии,наречени оматидија исто како и оние што денес се гледаат во пчелите.Внатрешната структура на ова око е скоро идентична со структурата на модерните пчели,ракови и многу други активни членконоги што денес живеат денес.

Научниците од универзитетот во Шефилд откриле дека очите на инсектите имаат илјадници рецептори кои го сочинуваат „сложените очи“ налик на мрежи и тие брзо се движат во и надвор од фокусот додека го испитуваат светот околу нив.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.