Дали нашето сонце има долг загубен близнак?

Дали нашето сонце има долг загубен близнак?

Чудната конфигурација на материјалот во надворешните достигнувања на нашиот сончев систем доведе тим од научници да шпекулираат дека Сонцето имал придружник за време на нејзините први денови.Интригантно, ова сценарио може да го објасни присуството на хипотезираната Планета Девет, доколку таа постои.

Хипотетичкото близнак на нашето Сонце е одамна исчезнато, но трагите од него може да се забележат во преголемата моќност на материјалот што се наоѓа во надворешниот Облак Орт,според новото истражување.

Ортовиот облак е најоддалечениот регион во Сончевиот систем.За разлика од појасот Куипер, кој е во облик на крофна,о блакот Оорт е масивна и густа сферична обвивка која го обвиткува целиот соларен систем. Внатрешниот облак Оорт започнува на околу 1.000 AU од Сонцето (во кој 1 АЕ е просечно растојание од Земјата до Сонцето), додека неговиот надворешен раб застанува на околу 100,000 AU.

Овој регион на вселената е исполнет со милијарди, можеби трилиони, карпести и ледени предмети што останаа од формирањето на Сончевиот систем. .

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.