Граѓанските научници откриваат десетици нови космички соседи во податоците на НАСА

Граѓанските научници откриваат десетици нови космички соседи во податоците на НАСА

Никогаш не сме сретнале некои од најблиските соседи на Сонцето досега.Во една нова студија,астрономите известуваат за откритието на 95 предмети познати како кафеави џуџиња, многу во рок од неколку десетина светлосни години од Сонцето.

Тие се надвор од Сончевиот систем,затоа не доживувајте топлина од Сонцето,но сепак живеат во регион што астрономите ја сметаат нашата космичка населба.Оваа колекција претставува некои од најстудените познати примери на овие објекти, кои се меѓу големината на планетите и sвездите.

Oвие откритија се прават преку Backyard Worlds Planet 9 финансиран од НАСА.Огромните современи податоци можат да отклучат обележја на откритијата и возбудливо е што овие би можеле најнапред да бидат забележани од научници.

Овие откритија откриваат дека членовите на јавноста можат да играат важна улога во обликувањето на нашето научно разбирање за нашето соларно соседство.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *