Huawei ќе продолжи да ги ажурира своите Android смартфони

Huawei ќе ги ажурира своите сегашни Android смартфони, и покрај ограничувањата на САД

Големите проблеми за Huawei започнаа во мај минатата година, кога паднаа во т.н. „црна листа“ на американската влада. Ова воведе сериозни ограничувања на нормалните трговски можности на компанијата и деловните односи.

Соодветната лиценца е обновена неколку пати, но тоа нема да биде можно во иднина, бидејќи TLC официјално истече на 13 август.

Всушност, ова му забранува на Google да продолжи да обезбедува ажурирања на софтвер и безбедносни закрпи на уредите Huawei.

Компанијата изрази желба да ги укине санкциите против кинескиот производител, но американската влада се чини дека има различни планови.

Huawei Mobile ја искористи својата сметка на Twitter за да ги увери своите корисници дека тие ќе продолжат со потребните безбедносни ажурирања и закрпи.

Компанијата тврди дека новите уреди што дебитираат на пазарот и не користат Google Mobile Services (GMS) ќе бидат ажурирани преку Huawei App Gallery.

Ве потсетуваме дека ова е алтернативна продавница за апликации што компанијата ја користи во своите паметни телефони заради недостаток на пристап до Google Play.

Сите последователни модели што Huawei ги воведува на пазарот и не работат со Google Mobile Services (GMS) ќе бидат поддржани како порано.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *