Најмалиот шах на светот

Најмалиот шах на светот

Турски микро-скулптор создал керамички шаховски сет на табла со јачина од 9 до 9 милиметри (0,35 x 0,35 инчи) тврдејќи дека е двапати помал од сетот на актуелниот носител на Гинисовиот рекорд.

Некати Коркмаз тврди дека неговата минијатурна творба е двапати помала од онаа којашто сега го држи Гинисовиот рекорд.

За да го создаде овој шах, му биле потребни шест месеци и шест часа на ден работа под микроскоп. Коркмаз е горд со своето дело, бидејќи, меѓу другото тоа е и целосно функционално.

Турчинот досега дизајнирал над 40 микротворби коишто се изложени во неговиот уметнички центар во Кушадаси.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *