Изложени 235 милиони TikTok, Instagram и YouTube профили

Корисниците во опасност по повредата предизвикана од Web Scraping

Да се ​​задржиме безбедни на Интернет е дефинитивно нешто што треба да го направиме. Како и да е, секогаш ќе има повреда што предизвикува многу проблеми.

Денешниот извештај зборува за тоа како се случи огромна повреда кога 235 милиони профили на корисници на луѓе кои користат TikTok, Instagram и YouTube се прекршени откако сите овие информации беа собрани со користење на многу вообичаен процес наречен Web Scraping.

Базата на податоци во која се наоѓаат избришани податоци од скоро 235 милиони корисници на социјални медиуми од Instagram, TikTok и YouTube беше изложена без никаква заштита за лозинка.

Содржи информации за корисникот, како што се имиња, информации за контакт, слики и статистика за следбеници.

Интересно е што извештајот сугерира дека Боб Дијаченко, кој е истражувач за безбедност, наиде на три идентични копии од оваа база на податоци на 1-ви август, и припаѓаше на компанија наречена Deep Social, која повеќе не постои.

Треба да забележите дека скрипувањето на веб не се смета за нелегално, но компаниите како YouTube, TikTok, како и Instagram, ги имаат своите правила што ги забрануваат ваквите случаи да се случуваат.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *