UVC-стапчиња убиваат вируси

UVC-стапчиња убиваат вируси

На пандемија коронавирус има бизниси и сопствениците на куќи слично бараат од нешто што може да се направи заеднички простори се чувствуваат посигурно и санитарни. Тоа има некои потрошувачи и производители на производи да се  свртат кон ултравиолетово, или УВ светлина како потенцијално решение конкретно, еден вид на УВ светлина наречена UVC која има екстра-кратки бранови должини и доволно енергија за да ги смени ДНК и РНК на органските клетки што ги спречува да репродуцираат.

UVC светлината има долга историја како докажано средство за дезинфекција на места како болници и лаборатории, а бизниси, вклучувајќи авиокомпании, хотели и малопродажни места, се потпираат на невидливата светлина повеќе од кога било во 2020 година.

Пандемијата исто така создаде поплава од ефтини, нерегулирани уреди со кои се соочува потрошувачот за употреба во домот, вклучувајќи и рачни UVC-стапчиња кои изгледаат како светла. 

Сега продолжуваат истражувањата за UVC и коронавирусот за безбедност на науката бараат голема претпазливост.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *