Камерите на смартфони можат да детектираат симптоми на дијабетес

Мобилните уреди се опремени со најразлични сензори

Мобилните уреди се опремени со најразлични сензори кои обработуваат различни податоци за нашата активност во реално време.

Паметните часовници исто така ја искористуваат оваа технологија и ви овозможуваат да ги следите чекорите, отчукувањата на срцето, квалитетот на спиењето, заситеноста на крвта и многу повеќе.

Тим истражувачи од Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско (UCSF) експериментираат со уникатен проект.

Во лабораторијата, научниците откриваат како да користат паметни телефони со фотоапарати за дијагностицирање на дијабетес тип 2.

Најимпресивно, за постигнување на овој ефект не е потребен дополнителен хардвер, туку само сензори за камера кои веќе ги користат мобилните уреди.

Првичните резултати од експериментите покажуваат дека овој иновативен метод постигнува над 80% успех во откривање на подмолно заболување.

Всушност, тоа е техника во која светлината може да се истури во ткиво за да се открие промените во обемот на протокот на крв.

PG е широко користен во болниците ширум светот и вклучува поставување на врвовите на врвовите на прстот што ги мери отчукувањата на срцето и нивото на кислород во крвта.

Еволуцијата на технологијата на камерата е главната причина поради која можеме да дијагностицираме дијабетес на овој начин, како и придружните проблеми со срцето.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *