Корисниците на WeChat од САД ќе покренат тужба против планот за забрана на Трамп, повикувајќи се на кршење на Уставот

Корисниците на WeChat од САД ќе покренат тужба против планот за забрана на Трамп, повикувајќи се на кршење на Уставот

Алијансата на корисници на САД WeChat заедно со еден корпоративен и пет индивидуални тужители, ќе покренат федерална акција против американскиот претседател Доналд Трамп и секретарот за трговија во Калифорнија,во обид да ја поништат и одложат имплементацијата на забраната на претседателот WeChat.

Извршната наредба на Трамп на 6 август ќе забрани употреба на WeChat во САД од страна на индивидуални корисници, бизниси и групи, почнувајќи од септември.

Кинеските Американци користат и секој ден зависат од WeChat како критичен начин на комуникација, лично и професионално. Потенцијалната забрана на WeChat на Трамп покренува важни уставни теми не само за моите клиенти и за сите Американци.

Извршната наредба ќе стапи на сила на 20 септември оставајќи ги корисниците на WeChat во САД само 30 дена да ја користат апликацијата легално. Со оглед на непосредната штета што ја поставува извршната наредба тужителите бараат забрана за одложување и суспендирање на извршувањето на налогот во очекување на конечно утврдување на неговата законитост, велат од организацијата, истакнувајќи дека прашањата поврзани со WeChat можат да се решат без целосна забрана.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.