Процесор сто илјада пати помоќен од новите конзоли

Конзолите Xbox Series X и PS5 се направени со најсоверемените процесори

Во прашање е Cerebras Wafer Scale Engine Generation 2, огромен процесор со големина на чинија, кој се состои од 850.000 јадра и 2,6 билиони транзистори.

Овој џин е дизајниран за супер-компјутери можеби наизглед нема никаква врска со претстојните конзоли од новата генерација, работите сепак стојат малку поинаку.

Конзолите Xbox Series X и PS5 се направени со најсоверемените процесори, за да можат да ги поддржуваат видеоигрите што бараат најмногу.

Додека чекаме на уште вести за нив и нивните неверојатни способности, еден помалку познат процесор веќе ги оддува според силата.

Овој чип тука, како и оние кои овозможуваат работа за Xbox Series X и PS5, ги направи компанијата TSMC, користејќи истиот процес од 7 nm.

За да добиете иста сила како Cerebras, би ви биле потребни околу 106.000 конзоли од новата генерација.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.