Астероид ќе се приближи на Земјата на 2 ноември

Астероид ќе се приближи на Земјата на 2 ноември

Во услови на пандемија ,граѓански немири и поделба на изборните избори во САД ,сега имаме астероид  зумирање кон нас.

 Небесниот објект познат како 2018VP1 се предвидува да се приближи до Земјата на 2 ноември според Центарот за студии на објекти од близина на Земјата во лабораторијата за придвижување на авиони на НАСА.

Неговиот дијаметар е 0,002 км, или околу 6,5 стапки, според податоците на НАСА. Првпат беше идентификувана во опсерваторијата Паломар во Калифорнија во 2018 година.

НАСА соопшти дека има три потенцијални влијанија, но „врз основа на 21 набудување што трае 12,996 дена“, агенцијата го утврди астероидот веројатно – пее! – нема да има длабоко влијание, а камо ли да го донесе Армагедон.

Шансата тоа да нè погоди е само 0,41%, покажуваат податоците.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *