Hubble ја снимаше кометата Neowise која ќе биде повторно блиска до нас во 7000 години

Hubble ја снимаше кометата Neowise која ќе биде повторно блиска до нас во 7000 години

НАСА објави фотографија направена од вселенскиот телескоп Хабл на 8 август, на која се гледа ледено јадро од Земјата. Оваа комета ги изненади астрономите кога се појави и тоа беше најпаметната комета видлива со голо око откако кометата Хале-Боп помина во 1997 година. Бидејќи Новиз нема да се врати во оваа област околу 7.000 години.НАСА сакаше,како и многу астрономи и аматерски фотографи да ја фотографираат близу и да ја проучуваат подетално.

Фотографија на НАСА  окажува облак од гас и прашина околу јадрото, од централниот густ дел околу самата комета до дијаметар од околу 18.000 километри додека се прошири овој облак. На фотографијата е прикажано Neowise како распрснува честички од неговата површина во форма на два конусни авиони што се шират низ вселената додека се вртат околу неговата оска.

 Крајната цел би била да се откријат детали за составот на облаците од прав околу кометите за да дознаете повеќе за состојбите што преовладувале во раните фази на формирањето на Сончевиот систем.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *