АИ го победи човечкиот Ф-16 пилот во виртуелна пресметка

АИ го победи човечкиот Ф-16 пилот во виртуелна пресметка

Програма за вештачка интелигенција го победи американскиот борбен пилот во пет рунди симулирани воздушни догледи. Американската агенција ДАРПА, задолжена за напредни технологии и иновации во областа на одбраната, организираше оваа недела воздушна битка помеѓу авион Ф-16 контролиран од вештачка интелигенција против оној управуван од вистински воен пилот.

Програмата го совлада пилотот на воздухопловните сили Ф-16 на САД познат само како Бангер.

Натпреварот кој започна со осум екипи со различен софтвер за АИ беше пренесуван на Јутјуб преку ноќ со тимот на Херон Системс кој излезе победнички. 

 Во финалето на натпреварувањето кое кулминираше со преземањето на Херон, го презеде Бангер АИ во секоја рунда победи со брзина од 500 милји на час и стигна до 9G на сила. Победата на Херон е последна во низата успеси за ВИ кога е изложена против човечки конкуренти. Од 1997 година, Deep Blue Computer стана мајстор на шахот. Слично на тоа, самоук системот на Дипминд ги победи најдобрите во светот во стратешка игра Оди .

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *