Intel ќе воведе XE видео картичка за гејмерите

Видео картичка за гејмерите со GDDR6 меморија и Ray Tracing

Intel најмалку две години активно развива нова графичка архитектура. Плановите на компанијата вклучуваат воведување хардвер Xe наречен Xe-HPG оптимизиран за игри.

Стратегијата на технолошкиот гигант со серија XPG вклучува понуди од средната класа, како и оние за ентузијастичките гејмери.

Платформата се заснова на три клучни компоненти: Xe LP со акцент на ефикасноста на графиката, Xe-HP нагласувајќи ја приспособливоста и Xe-HPG со приоритет на компјутерската ефикасност.

Како и да е, Xe-HPG се очекува да биде опремено со GDDR6 меморија, но и врз основа на HBM технологијата.

Новата видео картичка ќе понуди хардверско забрзување на Ray Tracing, што исто така ќе биде една од најкарактеристичните карактеристики на Intel Xe-HPG.

Тестовите на видео картичката во моментов се спроведуваат во лабораториите на Intel, но крајната верзија ќе се произведува во просториите на друг производител, кој е партнер на компанијата.

Премиерата на Xe-HPG веројатно нема да се случи пред 2021 година. Компанијата ќе претстави уште една видео картичка Xe-LP наречена SG1.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.