25 години од премиерата на Windows 95

Првата јавна верзија на Windows 95 беше воведена пред 25 години

Windows 95 е оперативен систем за кој денес тешко размислуваме. Овој софтвер има силно влијание врз развојот на Windows и компјутерската технологија во последните две децении.

Првата јавна верзија на Windows 95 беше воведена пред 25 години и дефинитивно е една од најважните настани во индустријата.

За разлика од современиот дигитален свет во тоа време, мораше да посетите физичка продавница за да добиете копија на Windows 95, што е снимено на CD-ROM.

Алтернатива е да се добие оперативниот систем на 13 флопи дискови.

Не би било претерување да се каже дека премиерата на Windows 95 беше поврзана со претставување на многу функции кои претходно не беа достапни за пошироката јавност.

Оваа верзија исто така има огромно влијание врз развојот на Windows 98, Vista и последователните верзии на платформата Microsoft.

Чудно како што можеби ви звучи во средината на 90-тите години на минатиот век, исклучително е тешка задача да го поврзете вашиот компјутер со Интернет.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.