Телескопи кои работат со вашиот телефон за да покажат што точно има на небото

Телескопи кои работат со вашиот телефон за да покажат што точно има на небото

Неколку месеци наназад пред СОВИД-19 излегоа два телескопи и тоа sвездениот Explorer DX 130AZ“ и „ sвездениот истражувач ЛТ 114AZ“ .Технологијата за користењето на телефон е Celestron’s Starsense основа апликација која ја користи камерата на вашиот телефон за скенирање на ноќното небо и потоа ги испраќа скените назад до базата на податоци на Celestron. 

Ова не е нова технологија само по себе,всушност има неколку апликации кои ви даваат информации во реално време за ноќното небо,но ова се првите телескопи што се изградени со всушност спарување на вашите телефони со нив.Откако апликацијата Starsense е поврзана со телескопот, таа наведува објекти што беа видливи на ноќното небо и ве води кон објектот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.