Кина сè уште увезува 300 милијарди долари годишно во чипови

Кина сè уште увезува 300 милијарди долари годишно во чипови

Трета година по ред Кина ќе увезува чипови за 300 милиони долари.Ова потенцира како втората по големина светска економија останува зависна од Соединетите држави и покрај милијарди инвестирани во локалното знаење за полупроводници.

Технолошките гиганти, од Huawei Technologies до Tsinghua Unigroup и China Electronics се во првите редови на напорите на земјата да се оддалечи од американската технологија.

Тие инвестираат во модерни чипови со вештачка интелигенција, алатки за дизајнирање софтвер и меморија.

 Сепак, отцепувањето од Соединетите држави ја загрозува глобалната економија и во моментов е невозможно и покрај големиот напредок на домашниот развој, коментира на Светската конференција за полупроводници во Нанџинг Веи Шаохун, потпретседател на кинеската индустрија за полупроводници во индустријата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.