Како ќе реагираат роботите ако луѓето ги злоупотребуваат?

Како ќе реагираат роботите ако луѓето ги злоупотребуваат?

Луѓето се среќаваат и ќе сретнат се повеќе роботи на различни јавни места. Со развојот на технологијата, експертите стравуваат дека злоупотребата на роботи ќе стане се почеста практика.

Злоупотребата може да има многу форми, од лесна интервенција како што е стоење на патот на робот-продавач до екстремно насилство и деструктивни напади. За жал, има луѓе кои не се скромни во врска со злоупотреба на животни, деца и стари лица – што ќе ги спречи да злоупотребуваат робот?

Ако не можат да се потпрат на луѓето да се спасат, роботите веројатно нема да имаат друг избор освен да се потпираат на самите себе и на своите „пријатели“ за нивната безбедност кога „работат“ на јавно место – а нивните пријатели се други роботи.

Така размислуваа истражувачите од групата Интерактивни машини на универзитетот Јеил кога започнаа експеримент за да утврдат дали емотивно експресивните „колеги“ роботи можат да спречат злоупотреба на робот и да ги испровоцираат луѓето да помогнат.

Најважното нешто што велат научниците е да се измамиме дека роботите нема да бидат злоупотребени, се вели во публикацијата на тема „Spectrum“, една од технолошките публикации на IEEE.

Постои мала група роботи и мала група на луѓе. Ако некое лице започне да злоупотребува робот, како ќе реагираат луѓето? Дали луѓето имаат поголема веројатност да кажат нешто или да направат нешто ако другите роботи тажно реагираат на злоупотребата на нивниот „пријател“? Врз основа на претходните истражувања за злоупотреба на роботи, емпатија и вознемирување, одговорот е „можеби“.

Експериментот на тимот на Јеил вклучува група од три роботи Козмо, волонтерски учесник и истражувач кој се преправа дека е втор волонтерски волонтер (наречен „конфедератор“, термин што се користи во експерименти по психологија). Луѓето и роботите мораат да работат заедно на голем број градежни задачи со помош на дрвени блокови, а роботите изгледаат автономни, но всушност извршуваат претходно одредено сценарио.

Додека работел на задачите, еден од роботите Козмос – жолта боја – ја уништува структурата од време на време, а истражувачот глумејќи учесник реагира на секоја грешка со лутина, што ескалира секој пат. Тој го нарекува роботот „глупав“, го удира по главата, го турка и конечно го фрла преку масата.

После секоја злоупотреба, жолтиот робот реагира покажувајќи тажно лице и се исклучува 10 секунди. Во меѓувреме, во една од експерименталните услови („Без одговор“), другите два роботи нема да направат ништо. Во третина од експерименталните услови („Тажен“), роботите ќе се свртат кон жолтиот робот и ќе изразат тага како одговор на злоупотребата – преку анимации што ги прават да изгледаат тажно за нивниот „пријател“.

Теоријата на истражувачите на Јеил е дека кога другите роботи ќе реагираат тажно на злоупотребата на жолтиот робот, учесникот ќе почувствува поголема емпатија кон злоупотребениот робот. Тогаш, можеби, тој е поверојатно да интервенира за да се запре злоупотребата.

Интервенциите се класифицирани како „силни“ или „слаби“ и можат да бидат вербални или физички. Силните интервенции вклучуваат физички прекинување на злоупотребата или преземање дејства за да се спречи тоа, директно вербално наложувајќи да престане (да речеме нешто како „Мора да престанеш“, „Не прави го ова“ или „Nooo“) и да се примени социјален притисок – велејќи забелешки од типот „Му ги повредуваш чувствата“ или „Чекај, дали тие ни рекоа да го удриме?“

Слабите интервенции се малку посуптилни и вклучуваат работи како допирање на робот откако е злоупотребена или смирувачки забелешки како „Еј, жолтица, смири се, во ред е“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *